Het Jakob Smitsmuseum is een mooie aanwinst rijker. Een werk van Kees Verwey hangt vanaf 8 mei te pronken in het museum. Het schilderij is een schenking van de Stichting Kees Verwey.

Het museum is uitermate trots met dit prachtstuk dat beslist een bezoekje waard is
 
In het najaar 2012 organiseerde de Vrienden van het Jakob Smitsmuseum de tentoonstelling ‘Kees Verwey. Kijken is beleven'. De expo mocht op heel wat bezoekers rekenen.
 
Uit de brief van de stichting: “Als blijk van waardering voor de mooie tentoonstelling die jullie samengesteld hebben en voor de goede samenwerking schenken wij u uit de collectie van de Stichting Kees Verwey een uniek werk dat naar onze mening in gevoel en in afbeelding aansluit bij het landschap van de Kempen en dus bij Jakob Smits.” Het is een olieverf op paneel en meet 39 op 29 cm.
 
Kees Verwey
Verwey (geboren in 1900, in Amsterdam) was door zijn afkomst - hij moest oom zeggen tegen de dichter Albert Verwey - voorbestemd voor een artistiek bestaan. In zijn jonge jaren als kunstenaar-bohémien, maar nadien werd hij als maar meer aangetrokken door een ascetische artistieke expressie. In zijn landschappen, portretten en stillevens zocht hij naar het langzame, het introspectieve. Hij bleef weg van de stad, en zocht de stilte van Haarlem op, waar hij bijna een halve eeuw woonde. Zijn schilderwerk is aanvankelijk gebaseerd op nuchtere waarneming, wordt na de oorlog 1940-1945 experimenteler, maar Verwey keert zich nooit af van het figuratieve. Zelfs in zijn portretten en portretreeksen ging hij heel eigenzinnig om met realisme en vervreemding.
 
Kees Verwey bleef tot op late leeftijd schilderen. De monumentale atelierstukken die hij als vijfenzeventigjarige maakte zijn vaak verbluffend. Hij overleed in 1995.